Cílem projektu je znovu představit historické obchodní cesty sušených tresek ze severu Norska k Baltskému moři – a dokonce až do Německa, Itálie a Portugalska. Bude vytvořen soubor znalostí, prostřednictvím výzkumu a zapojení pro místní komunity, který prozkoumá kulturní odkaz sušených tresek, kterým se také říkalo stockfish, tørrfisk, bacalá a bacalhua, od středověku dodnes. Projekt má kořeny v současném využití tohoto produktu v bohaté tradici různých evropských kuchyní, které se objevily okolo této mezinárodní komodity. Sdílený umělecký rezidenční program napomůže vývoji nových receptů na mezinárodní úrovni. Prozkoumá tento důležitý zdroj potravy jako stravu budoucnosti v rámci jeho sociálního, ekonomického, politického a historického kontextu. Projekt zapojí umělce, odborníky na digitální umění a kulturní profesionály do výzkumu, tvorby, pořádání výstav a tvorby receptů, které mají vysokou mezinárodní hodnotu, jelikož se podílí na pochopení sdíleného mezinárodního příběhu, hluboce zakořeněného v evropské kultuře. Výsledky projektu budou dostupné online, tiskem a na výstavních plochách partnerských organizací v průběhu i po skončení projektu.
Skrei Convention
OrganizaceMunicípio de Ílhavo (PT), CERS Italia (IT)
KontaktStiftelsen Museum Nord, post@museumnord.no, www.museumnord.no
Realizace 05/2018 — 04/2019
Vedoucí projektuStiftelsen Museum Nord (NO)
Výše dotace181 368 €